Assalamualaikum semua, kalau korang ditimpa masalah apa sekali pun, ucap lah Innalillahiwainnalillahirrajioon sebab dengan maksud jelas Allah ajar kita pengunaan yang betul.

Boleh check dalam Surah Al Baqarah ayat 155 – 157.

Al-Baqarah : 155

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar,

Al-Baqarah : 156

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

(yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata \”Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un\” (sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali).

Al-Baqarah : 157

أُولَٰئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

Mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari Tuhannya dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.

Jelaskan, bukan hanya boleh guna bila ada kematian. Bukan saja Allah bagi jalan penyelesaian, malah Allah ampunkan dosa kita. Wow, bonus tu.

Step dia macam ni,

1. Bila ditimpa musibah, bencana, masalah. Bersabar terlebih dahulu.

2. Ucap Innalillahiwainnalillahirrajioon

3. Insyallah, Allah akan bantu selesaikan dengan memberi jalan penyelesaian serta rahmat dan pengampunan.

Cuba Try Test ye…

Contoh Anak2 tak dengar kata, isteri/suami tak dengar cakap. Dapat kerja banyak Last minit, keta rosak atau macam macam lagi. Itu semua ujian dan dugaan Allah untuk menguji tahap kesabaran serta ke bergantungan kita pada Allah Taala.

Allahumma Sholi Alaa Muhammad

Wallahua’lam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.